ASBIS SK
ASBIS SK
Novinka

Pripravili sme pre vás novú minisériu článkov, venovaných softverovým kontajnerom. Postupne sa pozrieme na to, čo stálo za vznikom tejto technológie, aké sú jej benefity a kedy sa oplatí zvážiť ich použitie na úkor iných technológií.

Čo sú kontajnery a ako a prečo vznikli?

Kontajner vytvára izolované prostredie pre aplikáciu, v ktorom sa nachádzajú výhradne a len nevyhnutné komponenty, ktoré aplikácia potrebuje pre svoj beh. Všetky ostatné súčasti systému (jadro OS a jeho komponenty, zdieľané knižnice a pod.) sú spoločné. Tým dochádza k efektívnemu zdieľaniu zdrojov, na ktoré sme zvyknutý z prostredia virtuálnych serverov, kde sa zdieľajú systémové prostriedky vo forme virtuálneho hardvéru. Pri kontajneroch dochádza k vzájomnej izolácii procesov, bežiacich v rámci viacerých kontajnerov nad spoločným jadrom a ostatnými komponentami OS.

Vznik softvérových kontajnerov sa považuje za ďalší krok v evolúcii spôsobu, akým sú nasadzované a prevádzkované aplikácie. Datuje ešte do 70. rokov minulého storočia, kedy sa objavili prvé implementácie tejto technológie, prevažne v komerčných a open source OS unixového typu.

Za prelom sa považuje rok 2013, kedy bola na trh uvedená technológia Docker. Táto technológia je dostupná pre väčšinu bežne používaných OS. Postupne začali vznikať implementácie podporných technológií, ako sú softvérové úložiská dát pre kontajnery, nástroje pre prepojenie kontajnerových ekosystémov, bežiacich vo viacerých dátových centrách, resp. nástroje pre efektívne vytváranie a nasadzovanie kontajnerizovaných aplikácií.

Dôležitou udalosťou je taktiež vznik a uvedenie Kubernetes – nástroja, ktorý sa stal uznávaným štandardom pre efektívnu správu veľkých kontajnerizovaných prostredí. Podporujú ho všetci poprední dodávatelia SW technológií (Microsoft, VMware, RedHat, Oracle, IBM), rovnako aj významní prevádzkovatelia public cloud služieb (Google Cloud, Amazon AWS, Microsoft Azure).

V ďalšej časti seriálu si povieme viac o výhodách a nevýhodách používania kontajnerov a porovnáme túto technológiu s už dobre známou a etablovanou technológiou serverovej virtualizácie.

Roman Benko,
IT architekt

 
 
 
 
 
 
 
 
Pobočka Bratislava

Tuhovská 33

831 06 Bratislava

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 2 321 65 111

Obchodné oddelenie: + 421 2 321 65 777

maps
Pobočka ASBIS Košice

Moldavská cesta 8/B

040 11 Košice

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 55 321 65 11

maps
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Obchodné oddelenie

+421 2 321 65 777

Zobraziť mobilnú verziu

Prevádzkuje ASBIS SK spol. s r.o.

Technické riešenie © 2024 CyberSoft s.r.o.