ASBIS SK
ASBIS SK
VALUES NEWSVol. 2

TRENDY:
Výkon, dátová sieť a úložisko dát v jednom

Riešenie pre hyperkonvergenciu od spoločnosti Cisco

Oblasti dátových centier sa dnes venujú všetci kľúčoví svetoví dodávatelia technológií. Dôvod je jednoduchý – centralizácia IT riešení a postupná migrácia podnikových systémov a aplikácií do multi cloudového prostredia je definitívne trendom pre vývoj IT riešení a tento trend sa pravdepodobne nezmení ani v najbližších rokoch. Práve dátové centrá sú miestom, kde sú sústredené technológie pre prevádzku takýchto systémov. Výnimkou v tejto oblasti nie je ani spoločnosť Cisco s riešeniami, ktoré v posledných rokoch zásadným spôsobom ovplyvnili smerovanie celého IT priemyslu.

Hyperkonvergencia dnes hýbe svetom dátových centier. Čo to vlastne je?

Čo je hyperkonvergencia označovaná aj ako HCI? Veľmi zjednodušene povedané – ide o zámer spojiť 3 základné komponenty IT infraštruktúry, teda výpočtový výkon, dátovú sieť a úložisko dát do funkčného celku . Cieľom je zjednotniť správu, a tiež minimalizovať čas a náklady spojené s integráciou a prevádzkou takýchto systémov. Vďaka HCI riešeniam dokážu firmy skrátiť implementačné cykly IT riešení z mesiacov, resp. týždňov na dni alebo doslova hodiny.

HCI riešenia tiež menia spôsob, akým je možné zvýšiť výkon. Pre vyšší výkon stačí jednoducho pridať unifikované komponenty, tento krok nevyžaduje žiadnu náročnú inštaláciu resp. integráciu. Navyšovanie výkonu a aktualizácia takýchto systémov prebieha zvyčajne automatizovane a bez potreby zložitých manuálnych zásahov.

Prečo využívať HCI systémy?

Dôvodov je niekoľko. Výhodou HCI riešení je rýchle a zvyčajne aj bezproblémové nasadenie, jednoduchá integrácia a migrácia dát, a tiež schopnosť predvídať celkový výkon.

Všetko pre aplikácie

Aplikácie sú zväčša najdôležitejším faktorom, podľa ktorého sa robí sizing infraštruktúry. Zákazníci logicky očakávajú, že všetko pobeží hladko, rýchlo a bez väčších problémov. Spôsob, akým sú aplikácie napísané pri tvorbe infraštruktúry ovplyvniť nevieme. Ale rozhodne vieme na niekoľkých úrovniach ovplyvniť to, akým spôsobom budú “performovať”. Práve HCI riešenia dávajú dobrý základ pre udržateľný výkon. Ďalším faktorom, ktorý významne ovplyvňuje návrh infraštruktúry je spôsob vývoja, nasadzovania a prevádzky komplexných aplikácií. V multicloudovom prostredí sa štandardom pre správu softvérovej vrstvy stala tzv. kontajnerizácia. Takto “zabalené” aplikácie je možné jednoducho nasadzovať, aktualizovať, testovať ich funkčnosť, a taktiež ich prenášať a jednotným spôsobom spustiť na rôznych platformách v rámci hybridných cloudových prostredí.

Cisco Hyperflex

Riešenie Hyperflex je vlajkovou loďou spoločnosti Cisco v oblasti HCI systémov. Integruje výpočtový výkon so softvérovo definovaným úložiskom dát a sieťovou vrstvou. Riešenie je založené na platforme serverov Cisco UCS. Využíva sa v kombinácii s technológiou Cisco Hyperflex HX Data Platform, ktorá zabezpečuje softvérovo definovaného úložiska dát a Cisco ACI (Application Centric infrastructure) zameranej na bezpečnosť sieťových funkcionalít. Každé funkčné riešenie potrebuje manažment, ktorý v tomto prípade zabezpečuje softvér Cisco Intersight spolu s multicloudovou kontajnerovou platformou Cisco Container Platform for Hyperflex.

Výsledkom spojenia týchto komponentov je riešenie, ktoré je možné implementovať v automatizovanom režime do niekoľkých hodín. Riešenie škáluje zdroje podľa potrieb bežiacich aplikácií. Disponuje testami pre najznámejšie a tradičné Enterprise aplikácie, preto je mimoriadne vhodné pre správu Enterprise aplikácií. Toto ocenia predovšetkým zákazníci využívajúci technológie Microsoft SQL Server a Microsoft Exchange, Oracle DB, SAP HANA a pod. Z virtualizovaných prostredí sú podporované riešenia VMware vSpehere a Microsoft Hyper-V.

Hyperflex je komplexné riešenie, ktoré si určite zaslúži vašu pozornosť. V ďalšom blogu sa bližšie pozrieme na jednotlivé komponenty, na ktorých je riešenie Cisco Hyperflex postavené.

Kontakt

Roman Benko
IT Architect
ASBIS SK
[email protected]

Zdroj: Cisco

 
 
 
 
 
 
 
 
Pobočka Bratislava

Tuhovská 33

831 06 Bratislava

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 2 321 65 111

Obchodné oddelenie: + 421 2 321 65 777

maps
Pobočka ASBIS Košice

Moldavská cesta 8/B

040 11 Košice

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 55 321 65 11

maps
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Obchodné oddelenie

+421 2 321 65 777

Zobraziť klasickú verziu

Prevádzkuje ASBIS SK spol. s r.o.

Technické riešenie © 2024 CyberSoft s.r.o.