ASBIS SK
ASBIS SK
VALUES NEWSVol. 5

TRENDY: Google Cloud Platform
Spektrum užitočných služieb pre malé aj veľké spoločnosti

Vzhľadom k tomu, že s cloudovými službami sa v posledných rokoch roztrhlo vrece, poďme si dnes predstaviť bližšie jednu z týchto služieb.

Google Cloud Platform (ďalej GCP) je jedným z troch najväčších poskytovateľov cloudových služieb, pričom tými ďalšími sú Microsoft Azure a Amazon Web Services. Google pritom už viac ako dekádu poskytuje obrovské množstvo vlastných cloudových služieb, ako napríklad YouTube, Gmail, Drive, Photos atď., ktoré rovnako využívajú práve GCP.

Široká škála služieb

Google dnes preto dokáže ponúknuť širokú škálu kvalitných produktov. Nástrojov a možností je veľa. Či už potrebujete infraštruktúru pre virtuálne stroje, databázy (SQL a NoSQL), aplikácie (Kubernetes cluster), strojové učenie (TensorFlow pre Machine Learning) alebo správu veľkého objemu dát (BigQuery a Dataproc).

Platíte len za to, čo využívate

Ďalším zaujímavým faktorom je cenotvorba - platíte len za to, čo skutočne využívate. Google navyše ponúka veľa produktov zdarma, aktuálne dokonca s 300 USD kreditom pre nových zákazníkov na preskúmanie GCP.

Ak napríklad potrebuje robiť dátové analýzy na týždennej báze v BigQuery, pri On- demand modeli máte každý mesiac k dispozícii 1 TB dát zadarmo a za každý ďalší TB zaplatíte 6 USD. Pri plánovaní celkových mesačných nákladov vám pomôže GCP kalkulátor. Cena záleží od používaných technológií, ktoré sa účtujú v minútových tarifách. Zaujímavé sú ponúkané zľavy pri viazanom používaní výpočtových zdrojov, ktoré môžu byť až do výšky 57 %. Bližšie informácie nájdete na https://cloud.google.com/pricing.

Bezpečnosť

Bezpečnosť prístupov a dáta je pre Google prioritou. Prístupy a práva užívateľov v rámci konkrétnych projektov si jednoducho a do detailov nastavíte pomocou IAM nástroja (Identity and Access Management). Rovnako si viete nakonfigurovať systém jednotného prihlásenia (Single Sign-On) alebo dvoj-faktorovú autentifikáciu (2FA). Dáta sú zašifrované pri presune (TLS), aj v rámci úložísk v GCP. Šifrovacie kľúče je možné použiť z Cloud KMS. Pre ešte vyššiu bezpečnosť môžete použiť vaše vlastné kľúče. Tieto kľúče GCP neukladá na disky, použijú sa iba v pamäti na zašifrovanie virtuálneho stroja alebo dát na úložisku.

Veľkú pochvalu si zaslúži ukážkovo spracovaná dokumentácia, čo žiaľ nie je ešte ani dnes štandardom u ostatných výrobcov.

V ďalších častiach sa budeme detailnejšie venovať jednotlivým funkcionalitám dostupných v Google Cloud Platform.

Autor článku

Ľubomír Hatina
Pre-sales Engineer
ASBIS SK

 
 
 
 
 
 
 
 
Pobočka Bratislava

Tuhovská 33

831 06 Bratislava

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 2 321 65 111

Obchodné oddelenie: + 421 2 321 65 777

maps
Pobočka ASBIS Košice

Moldavská cesta 8/B

040 11 Košice

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 55 321 65 11

maps
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Obchodné oddelenie

+421 2 321 65 777

Zobraziť klasickú verziu

Prevádzkuje ASBIS SK spol. s r.o.

Technické riešenie © 2024 CyberSoft s.r.o.