ASBIS SK
ASBIS SK

LENOVO, IXPERTA:
Vysokovýkonný superpočítač pre vedu,
prax i Slovensko

Spoločnosť IXPERTA v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied realizuje projekt, ktorý umožní nielen vede a výskumu vykonávať náročné numerické simulácie i dátové analýzy. Tie prispejú k zlepšeniu ekonomiky, dopravy, zdravotníctva a takmer všetkých ďalších odvetví, v ktorých sú nevyhnutné inovácie. Na projekte sa podieľala aj spoločnosť ASBIS SK, najväčší distribútor informačných technológií na Slovensku.

Projekt bol iniciovaný Centrom spoločných činností SAV s cieľom spustiť superpočítač ako súčasť Národného kompetenčného centra (NCC) pre vysokovýkonné počítanie. Jeho výkon budú využívať nielen odborníci z akademického prostredia, verejnej správy, ale aj podniky či start-upy. Názov superpočítača, Devana, pochádza zo slovanskej mytológie a je symbolický. Inštalácia nového slovenského superpočítača začala v novembri 2022 v priestoroch SAV na bratislavskej Patrónke. Superpočítač ako celok je postavený modulárne za použitia najnovších technológií z oblasti HPC hardvéru a sietí technologického giganta Lenovo.

Superpočítač Devana – technologické parametre

  • Popri centralizovanej správe a monitoringu prevádzky systém obsahuje šesť kompaktných 42U rackov technologického radu LeSI (Lenovo Scalable Infrastructure).
  • Disponuje 140 CPU uzlami, každý po 64 jadier Intel a 256 GB RAM, ktoré sú určené pre klasické HPC a 8 akcelerovanými uzlami, každý má 64 CPU jadier, 256GB RAM a 4x GPGPU Nvidia A100. Tie sú určené na úlohy z oblasti umelej inteligencie a strojového učenia (AI/ML).
  • Úložisko pre dáta má kapacitu 3,8 PB – jedna časť slúži na ukladanie trvalých dát používateľova a druhá na dočasné dáta generované simuláciami.
  • Na úrovni súborového systému je použité open source riešenie BeeGFS, umožňujúce v prípade potreby bezproblémové navýšenie šírky pásma pridaním ďalších serverov.
  • Celý systém je prepojený cez 100 Gbit/s Infiniband s latenciou maximálne 10 mikrosekúnd.
  • Servisná časť je nakonfigurovaná do režimu vysokej dostupnosti – všetky kritické komponenty sú zdvojené pre prípad výpadku.

Projekt zahŕňa komplexnú rekonštrukciu elektriny a vodného chladenia a v porovnaní s iným zariadením používaným v minulosti má oveľa energeticky úspornejšie a inteligentnejšie chladenie.

 
 
 
 
 
 
 
 
Pobočka Bratislava

Tuhovská 33

831 06 Bratislava

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 2 321 65 111

Obchodné oddelenie: + 421 2 321 65 777

maps
Pobočka ASBIS Košice

Moldavská cesta 8/B

040 11 Košice

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 55 321 65 11

maps
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Obchodné oddelenie

+421 2 321 65 777

Zobraziť klasickú verziu

Prevádzkuje ASBIS SK spol. s r.o.

Technické riešenie © 2024 CyberSoft s.r.o.