ASBIS SK
ASBIS SK
VALUES NEWSVol. 4

TRENDY:
Výkon, dátová sieť a úložisko dát v jednom II.

Cisco HyperFlex a jeho hardvérová platforma

Migrácia podnikových systémov a aplikácií do multi-cloudového prostredia je dnes definitívne trendom pre vývoj IT riešení. Konceptu hyperkonvergencii (HCI), ktorá spája výpočtový výkon, dátovú sieť a úložisko dát do funkčného celku a dostupným riešeniam na trhu sme sa už venovali v prvom blogu. V dnešnom pokračovaní si povieme viac o hardvérovej platforme, na ktorej je riešenie postavené.

Hardvér pre computing a úložiská

Systémy Cisco Hyperflex kombinujú sieťové a serverové komponenty z rodiny Cisco UCS, založené na výkonných procesoroch Intel Xeon s dátovou platformou Cisco HX. Výsledkom integrácie týchto technológií je jednotná sada výpočtových, sieťových a úložiskových zdrojov. S Cisco Hyperflex môžete okamžite využívať potrebnú výpočtovú alebo úložnú kapacitu pre virtualizované resp. kontajnerizované aplikácie.

Klaster je zložený z 3 alebo viacerých nodov série HX, ktoré sú vzájomne prepojené prostredníctvom Cisco Interconnect série 6300 resp. 6400, vybavených 10Gbps alebo 40Gbps konektivitou. Potrebujete doplniť dodatočnú výpočtovú kapacitu alebo GPU akceleráciu? Klaster je možné rozšíriť o ďalšie Cisco UCS servery v rackovom alebo blade prevedení. Tieto doplnkové nody môžete kombinovať v pomere 2 UCS nody na jeden HX nod. HX nody sú k dispozícii ako hybridné pre univerzálne nasadenie (HX220c / HX240c) alebo vo verzii AllFlash resp NVMe (HX220c AF / HX240c AF, resp. HX220c NVMe), špecificky určené pre biznis kritické aplikácie, vyžadujúce maximálny výkon.

Klaster je možné prevádzkovať centrálne na jednom mieste, a tiež ako riešenie vo viacerých lokalitách. Potrebujete časť výkonu preniesť do vzdialenej kancelárie resp. pobočky? Ideálnym riešením je Cisco HyperFlex Edge, ktoré pozostáva z 2-4 špecificky dizajnovaných nodov HX220c Edge. V prípade roztiahnutého klastra bežiaceho v móde active/active sú dáta synchrónne replikované s veľmi krátkym RTO a bez akejkoľvek straty dát. Na väčšie vzdialenosti je možné využiť natívnu replikáciu, ktorá synchronizuje dáta z primárnej na sekundárnu lokalitu a podporuje tak tradičné a overené disaster recovery scenáre.

Sieťová infraštruktúra

Networking je v Hyperflexe integrálnou súčasťou celého riešenia. Komponenty Fabric Interconnect zabezpečujú jednotný bod prepojenia hardvérových komponentov (nodov HX a serverov UCS) s extrémne nízkou latenciou a rýchlosťami 10 a 40Gbps. Takúto úroveň hyperkonvergencie neponúka žiaden iný výrobca. Ani v prípade dodatočného škálovania celého riešenia na jeho maximum nie je potrebné meniť sieťovú časť infraštruktúry, ktorá zabezpečuje prenos produkčnej aj manažmentovej IP konektivity po tých istých fyzických linkách. Každé jedno sieťové spojenie je prenášané po svojej virtuálnej linke s rovnakou úrovňou bezpečnosti, ako je tomu pri dedikovanej fyzickej kabeláži.

Vysoký výkon vďaka single hop architektúre

Systém je navrhnutý tak, že akákoľvek dátová komunikácia medzi nodmi klastra je vždy len na jeden sieťový skok. Táto single hop architektúra je kľúčom k vysokému výkonu celého klastra. Latencia je stabilná, takže výsledkom je konzistentný sieťový výkon pre celú platformu, vďaka čomu nie je potrebné explicitne uvažovať o tom, ako rozdistribuovať workload v rámci klastra.

Toľko k hardvérovej platforme riešenia Cisco HyperFlex. V ďalšom pokračovaní sa bližšie pozrieme na to, ako je v HyperFlexe vyriešené softvérovo definované úložisko.

Kontakt

Roman Benko
IT Architect, ASBIS SK
[email protected]

Zdroj: Cisco

 
 
 
 
 
 
 
 
Pobočka Bratislava

Tuhovská 33

831 06 Bratislava

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 2 321 65 111

Obchodné oddelenie: + 421 2 321 65 777

maps
Pobočka ASBIS Košice

Moldavská cesta 8/B

040 11 Košice

Pondelok - Piatok:

od 8.30 do 17.00 hod.

E-mail: online_kontakt[at]asbis.sk

Recepcia: + 421 55 321 65 11

maps
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Obchodné oddelenie

+421 2 321 65 777

Zobraziť klasickú verziu

Prevádzkuje ASBIS SK spol. s r.o.

Technické riešenie © 2024 CyberSoft s.r.o.